10.05.2009

Magistrat de-o vara

După ce a ajuns ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu şi-a adus de la Iaşi pe 4 iunie 2007, pe post de consiliere personale, câteva concitadine, printre care şi Andreea Iurea. Acestea au participat, după două luni de la angajare, la un concurs pentru obţinerea statutului de consilier juridic asimilat magistraţilor. Pe 27 august 2007, în urma câştigării concursului, Andreea Iurea a fost numită în funcţia de consilier juridic asimilat magistraţilor la Direcţia analiză şi avizare acte normative. După doar trei luni, ea a fost detaşată pentru o perioadă de un an la Agenţia Naţională de Integritate. După numai două luni, pe 3 martie 2008, Andreea Iurea a fost detaşată la Prefectura judeţului Iaşi, pe post de consilier juridic, unde lucrează şi în prezent.
Celelalte două consiliere personale pe care fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu le-a adus de la Iaşi au avut cariere asemănătoare. Iuliana-Laura Scântei a ajuns de la un simplu consilier juridic la o firmă de asigurări consilier la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), pe vremea când acest organism era condus de Chiuariu, după care a fost numită, succesiv, consilier al ministrului Justiţiei, secretar general adjunct cu delegaţie al MJ, consilier juridic asimilat magistraţilor şi, într-un final, notar public. Ea a câştigat concursul de notar în aceeaşi sesiune cu Ioana Tăriceanu.
O altă protejată a lui Chiuariu este Andreea Istrati, care în 2006 era grefier la Curtea de Apel Iaşi. După ce a fost numită consiliera personală a ministrului Justiţiei, Istrate a ajuns şi ea consilier juridic asimilat magistraţilor şi a fost încadrată la Direcţia Analiză şi Avizare Acte Normative.