15.03.2009

Probleme la noile coduri

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că proiectul de Cod penal introduce o infracţiune nouă privind vătămarea fătului, de la declanşarea naşterii până la terminarea acestui proces, menţionând că nu se sancţionează femeia care îşi provoacă singură avortul.
Profesorul Valerian Cioclei, unul dintre specialiştii care au lucrat la elaborarea proiectului Codului Penal, a explicat că noile prevederi nu mai incriminează incestul dintre persoanele majore care au consimţit această relaţie, dar sancţionează mai drastic abuzul incestuos asupra minorilor.
Potrivit Proiectului noului Cod Penal, prostituţia şi incestul nu vor mai constitui infracţiuni. Ministerul Justiţiei susţine că fenomenul prostituţiei urmează “să fie sancţionat contravenţional, civil şi mai ales moral”.
Proiectul Codului civil al ministrului Cătălin Predoiu – adoptat deja de Guvern în şedinţa din 11 martie – consacră un întreg capitol presei. Este vorba de Titlul V, intitulat “Apărarea drepturilor nepatrimoniale”, care reglementează, practic, într-o manieră extrem de restrictivă, activitatea viitoare a instituţiilor de presă din domeniul scris dar şi audiovizual.
Iniţiativa pentru o Justiţie Cura­tă (IJC) a criticat duminică proiectul nou­lui Cod penal adoptat de Mi­niste­rul Justiţiei, pentru că, în pofida cri­ti­ci­lor formulate de Comisia Eu­ro­peană la adresa pedepselor blânde aplicate de in­stanţele româneşti pentru astfel de fap­te, limitele minimă şi maximă ale pedepselor urmează să fie mult reduse. „Limitele de pedeapsă pentru lua­rea de mită scad, de la 3-12 ani în Co­dul actual, la 2-7 ani (pentru medici şi profesori sunt reduse la jumătate) în proiect, iar pentru traficul de in­fluenţă şi cumpărarea de influenţă scad de la 2-10 ani la 1-5 ani“,
Şeful DNA denunţă pedepsele extrem de mici prevăzute de noul Cod Penal şi „portiţele” care permit funcţionarilor şpăgari să scape nepedepsiţi.„Indiferent că s-au furat 100 de lei ori 100 de milioane de euro pedeapsa este aceeaşi: de la 1-5 ani.” Aşa a concluzionat procurorul-şef al Direcţiei Na ţi onale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, într-un interviu acordat EVZ, în care se declară nemulţumit de pro iectul noului Cod Penal. El arată că, graţie acestuia, mulţi dintre cei trimişi în judecată de procurori pot scăpa nepedepsiţi. Potrivit unor estimări EVZ, numărul inculpaţilor aflaţi în această situaţie se ridică la aproximativ 100.
(EvZ)
Conform proiectului de Cod Civil, logodna poate fi demonstrata prin orice mijloc de proba, iar in cazul ruperii ei, trebuie restituite "darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite". Persoana care rupe logodna, in mod abuziv, poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. De asemenea, logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa relatia poate fi obligat la despagubiri.
Modificările prevăzute în viitorul Cod Penal, aflat în dezbatere publică, generează noi controverse. Astfel, după dezincriminarea unor fapte penale şi micşorarea unor pedepse, noul cod renunţă la reglementarea pericolului social ca "trăsătură generală a infracţiunii", pe motiv că "este o trăsătură specifică legislaţiilor de inspiraţie sovietică".
(EvZ)