04.02.2009

SRI intercepteaza, DNA asculta

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a afirmat că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, există un serviciu tehnic format din ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, condus de către un procuror. Acest serviciu procedează la aplicarea ordonanţelor emise de procuror sau judecător în privinţa interceptărilor convorbirilor.
Morar a subliniat că acest serviciu tehnic nu este autonom şi nu poate intercepta, nu poate intra în pagina logistică sau apela la reţeaua generală a SRI, ci servicul înaintează orice cerere către SRI.
Spre deosebire de alte unităţi de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiţeri de poliţie judiciară, poate asculta şi reda interceptările pe care le fac SRI şi DGIPI, a explicat Morar.
Tototdată, Morar a subliniat faptul că, anul trecut, serviciul tehnic a făcut obiectul unei verificări din partea unei comisii parlamentare.
Morar a mai spus că ce poate face DNA este de regulă interceptarea mediului ambiant.
Întrebat de jurnalişti - după ce Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz favorabil pentru numirea lui la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - despre interceptările de care beneficiază DNA pe baza ajutorului SRI şi DGIPI, Daniel Morar a răspuns: "Tehnic vorbind. Toate interceptările se fac pe logistica SRI, chiar şi DGIPI face tot pe logistica SRI, ca să fie clar. Atât DNA, cât şi Poliţia utilizează pentru interceptarea convorbirilor telefonice logistica SRI, noi suntem doar beneficiarii finali".
În plin scandal legat de demisiile ultimilor doi miniştri de interne, provocate de numirea secretarului de stat pe Ordine Publică şi a şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI - serviciul secret al instituţiei), procurorul-şef Daniel Morar aruncă „bomba“: DGIPI interceptează telefoane. Şi asta, în condiţiile în care serviciul secret al Internelor nu are nicio bază legală să facă acest lucru. Afirmaţia e gravă, în condiţiile în care fostul „Doi ş’un sfert“ nu are nicio bază legală să facă acest lucru.
(EvZ)