Ministerul Justiţiei se află într-o situaţie delicată- are de plătit 800 milioane de lei (circa 200 milioane de euro) judecătorilor şi procurorilor care au obţinut în instanţă o serie de drepturi salariale. Cifra se referă doar la sentinţele definitive, dar pe rol se mai află mii de alte procese nefinalizate, prin care magistraţii solicită mai multe feluri de sporuri.
(Gandul)
Profitând de neatenţia noastră, sistemul de sporuri s-a tot umflat - de solicitare neuropsihică (50%), de confidenţialitate (15%), de antenă pe clădire (15%) etc. -, ajungând ruinător pentru buget. Sunt sigur că, luaţi la bani mărunţi, iniţiatorii acestor măsuri ar oferi pretexte punctuale, dar nimeni nu e în stare să justifice întregul, care e aberant.
(EvZ)
Angajaţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie conduc în topul salariilor bugetarilor, cu o leafă medie lunară de 2.697 de euro. Pe locul al doilea se află angajaţii Consiliului Superior al Magistraturii, cu o medie salarială lunară de 2.638 de euro, urmaţi de cei ai Consiliului Concurenţei (2.333 de euro) şi de cei ai Curţii Constituţionale (2.261 de euro).
(EvZ)