04.11.2008

Spaga cea de toate zilele

Potrivit unui sondaj CURS, corupţia şi nivelul salariilor sunt considerate în prezent cea mai gravă problemă a României. In ceea ce priveşte numărul de persoane care recurg la această practică, un român din trei susţinea că a dat mită: 27% dintre persoanele chestionate au dat mită în sistemul sanitar, 11% la poliţie, 10% în domeniul justiţiei şi 9% pentru educaţie. De asemenea, un alt sondaj realizat la sfârşitul anului trecut a dezvăluit că două treimi dintre români consideră că a da mită este indispensabil pentru a reuşi în viaţă, în timp ce trei sferturi dintre ei afirmă că nivelul corupţiei a rămas neschimbat sau a crescut de la aderarea ţării la UE. Cel mai recent sondaj pe tema corupţiei, dat publicităţii ieri de către INSOMAR, a întărit ideea conform căreia România este o ţară coruptă.
(EvZ)
Mita a devenit o regulă nescrisă în toate spitalele româneşti. De la intrarea pe poarta spitalului şi până la cel mai bine pregătit doctor, nu te poţi descurca şi nu te bagă nimeni în seamă dacă nu oferi o mică „atenţie”.
LISTA DE PREŢURI Operaţie apendicită 200 – 300 de lei, Anestezist operaţie simplă 100-150 de lei, Anestezist operaţie complicată 300 de lei, Operaţie complicată 700 – 800 de lei, Operaţie de transplant de rinichi 10.000 de lei, Operaţie la ficat 800 de lei, Hernie de disc 1.000 – 1.300 de lei, Operaţie de ulcer 500 de lei, Medicul care asistă la operaţie 300 – 400 de lei, Cea mai scumpă naştere 3.000 de euro (10.000 de lei), Asistenă în sala de operaţie 50 de lei,
Asistentă salon 10 lei, Infirmieră 5 lei, Femeile care aduc mâncarea 3 lei, Schimbare aşternuturi 15 lei, Ploscă 5 lei, Recoltare sânge pentru analize 10 lei, Brancardier 5 lei, Schimbare pansament 5 lei, Injecţie 2 – 3 lei, Internare rapidă 50 de lei, Internare pentru tratament 50 de lei, Portar 2 lei, Intrare cu maşina în curtea spitalului 5 lei, Liftieră 1 – 3 lei
(EvZ)
În ajunul aderării României la UE, nivelul corupţiei atingea o cotă îngrijorătoare. În acest context autorităţile au început să demareze o serie de campanii cu scopul de a reduce fenomenul, măcar la limitele acceptate de instituţiile comunitare. Cu toate eforturile din ultimii doi ani, sondajele ne plasează pe primele locuri în topul celor mai corupte ţări europene. Astfel, în “ţara lui bacşiş-bacşiş”, după cum a fost denumită România de un grup de polonezi, în 1935, fenomenul continuă să rămână o normalitate în societate.
(EvZ)
Românii se arată indignaţi de cutuma „plicului cu bani”, însă continuă să se complacă în astfel de situaţii. De la funcţionari publici şi vameşi, la medici şi preoţi, „micile atenţii” au devenit o normalitate, blamată însă doar la nivelul discursului. De câte ori nu aţi „grăbit” eliberarea unui act important? De câte ori aţi mers la un control medical fără să vă gândiţi înainte ce “atenţie” să oferiţi medicului sau asistentei?
(EvZ)