29.11.2008

Magistrati neetici

Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj (fost consilier al ex-ministrului Justitiei Monica Macovei) este judecat de Sectia de judecatori a CSM, pentru ca in octombrie 2007, la un simpozion desfasurat la Baisoara, a facut o serie de afirmatii privind coruptia din Magistratura. Comisia de Disciplina a CSM a considerat ca Danilet a incalcat Codul Deontologic prin afirmatiile sale. Stupefiant, sesizarea Comisiei de Disciplina a fost semnata de judecatorul Viorel Virgil Andreies, membru al CSM. Adica de aceeasi persoana care a semnat si reclamatia contra judecatorului Cristi Danilet, depusa la CSM si care face obiectul judecarii lui Danilet.
Judecătoarea din dosarul omului de afaceri Csibi Istvan, Simona Iordănescu, a susţinut, joi, în sala de judecată că ceilalţi magistraţi sunt o "haită" şi că îi este telefonul ascultat 24 de ore din 24 de ore.
Judecătoarea Simona Iordănescu, nemulţumită că i s-a respins cererea de abţinere în dosarul în care Csibi Istvan este judecat pentru instigare la delapidare, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un caz în care sunt implicate alte 16 persoane şi 17 societăţi, a transformat sala de şedinţă într-un circ.
Magistratul a spus că numai un "handicapat mental" putea să dea o asemenea decizie. "Să intre să judece cine în dosar, pisica?" a întrebat retoric judecătoarea.
Apoi a susţinut că a fost lucrată "din interior", sugerând avocaţilor apărării că şi ei sunt lucraţi din exterior în legătură cu implicarea lor în dosarul lui Istvan.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, cu majoritate de voturi că procurorul şef de secţie din DNA Doru Ţuluş nu a încălcat codul deontologic, deşi inspectorii judiciari ai Consiliului constataseră contrariul. Concret, împotriva lui Ţuluş s-au înregistrat două reclamaţii, una în 19 septembrie 2007 şi alta în 6 februarie 2008. Într-una din sesizări se reclama faptul că procurorul şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe faptelor de corupţie din cadrul DNA nu a înregistrat imediat în Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală o cauză pe care ulterior a soluţionat-o "clasând-o", ceea ce în opinia inspectorilor CSM ar fi încălcat articolul 138 din Regulamentul DNA.